Autor: 021.rs

Novi Sad
08.07.2024.
10:58 > 11:00
Načelnik Uprave za vanredne situacije Stojan Milovac rekao je medijima da su vatrogasci brzo reagovali, ali da su nažalost dve osobe preminule u stanu koji je bio potpuno zadimljen.
  • /

    10.07.2024 21:39
    /
    hoce to u junu kada se zalozi a odzak nije ociscen
  • Novogradnja

    10.07.2024 17:15
    @Starogradnja
    Kralju zaboravljas kao i svi botovi da se u Bernu kao i celoj Evropi i skoro celom Svetu izdvaju miloni vekovima za objekte pod zastitom dok vlasnici istih lagodno zive od tih primanja! U Srbiji nista nije ulagano decenijama sem sto po neki objekat bude ofarban i nista vise do duse i te farbe traju jedan mandat! U vecini slucajeva objekti u Centru Ns nemaju Gas Cg uredjene Kanalizacije Temelje…i vi lupetate o Bernu…Srbija je ovo Kralju!
  • Maja

    08.07.2024 20:41
    Alavost
    Zivela sam I odrasla u Mite Ruzica.Zgrade su dobre,stanovi isto.Ovde je problem sto su investitori devetesetih tavanski prostor(veseraj) preuredjivali u garsonjerice tj.golubarnike.Struju I instalacije radili nestrucni ljudi I eto vam tragedije.Tako je bilo I u Kontrastu,alavost nema granice.
  • stari objekat

    08.07.2024 19:20
    Kralju, ovde u Bernu ceo centar je iz 16. veka. Je l to znaci da sve treba da izgori ?
  • Beba

    08.07.2024 17:58
    Dva života
    Žao mi je dva života!
    U našoj zgradi u svetlarniku ugrađeni su klime da se kuva u ovoj vrućini.Prilaza nema.Neke klime rade kao tractor,neispravni.Protivzakonito postavljeni.Nema pristupa I naravno vruć vazduh duva u komšijin zid.Gde je inspekcija I upravnik zgrade da prepozna da je nezakonito.!!
  • Boki

    08.07.2024 16:54
    Tragedija
    Zgrada je stara,ali jako lepa i nije za rusenje,mislim da je pod zastitom kao i ostale u katolickoj porti i Mite Ruzica.Ako je stan u potrkrovlju ,onda je to adapracija novijeg datuma,sve te zgrade su imalu klasican tavan gde je icigledno adaptiran prostor u stambeni.Sacekati da se konstatuje uzrok pozara.Tragedija zbog izgubljena dva zivota.
  • Radovan

    08.07.2024 16:24
    Kome verovati
    U Jozefa Marčoka 3 do 5 izgorelo potkrovlje pretprošle zime. Manje ili više, u svim stanovima bilo štete. Grad platio sanaciju krova stanari sanaciju tavanskog prostora. I pazi sad. Elekro instalaciju uradi neki majstor licnastim provodnicima 0.75mm2. Ti provodnici se koriste za stone lampe. Instalacija se radi punim provodnicima u kablovima minimalnog preseja 1,5mm2. Ja sam elektro inženjer koji je ceo život projektovao, nadzirao, gradio od najjednostavnijih do najsloženijih instalacija. Prvi put kad sam otišao na tavan, uočio sam tu kardinalnu grešku. Alarmirao sam kućni savet, oni mi hladno "preporuče" da se žalim inspekciji. Znajući koliko sve može biti sa katastrofalnim posledicama napišem pismo inspekciji, mesnoj zajednici, okačim na ulaz da i ostali stanari pročitaju. Rezultat do sada NULA. Niko ništa!!! Eto kakav smo mi narod. Sve pokazano crno na belo, al "možda neće" je jače od svih činjenica
  • Петар

    08.07.2024 16:19
    @Marta
    Све то знамо одавно али проблем је што Град недозвољава тоталну реконструкцију или рушење дотрајалих објеката! Што би неко трошио своје новце за да би и даље имао споменик?! Више пута смо коментарисали и разговарали да Град одради пројекте спољних фасада док инвеститор све преузима на себе уз више етажа како би сви имали користи и зараду! Деценијама ништа није улагано и све се скоро распало у центру управо због Комунистичког закона о заштити! Имамо ово што имамо и биће их још више јер многи власници и немају новца за озбиљне адаптације и изградње док садруге стране не желе продавати за новце које добијају од Града и приватних купаца јер је бесмислено и понижавајуће! Када се самоуруши нема више заштите и објекта. Ово пишем као власник стана у пасажу З.Јовине и одлично знам како све функционише те сам и ја оставио стан док се неуруши упркос дугогодишњим молбама захтевима доказима...да је преко потребна тотална реконструкција целе те куће из 19 века која је апсолутно небезбедна која нема ни темеље не нешто више! Лично не живим у том стан рентирам га за 250 евра јер нема гаса ни ЦГ док је канализација често у колапсу али има доста комшија који немају где нити новца за боље и понављам бојим се да ће бити још жртава...камо среће дасе варам али...?! Завод за заштиту је крив јер ништа није предузео сем лупања плочица да су све куће и објекти под заштитом а то носи одговорност!!!
  • Realista

    08.07.2024 15:06
    "država"
    Ima li Novi Sad nekakvu građevinsku inspekciju? Stan od 15m2?! Sa dva stanara? Pa čudo da se ranije nisu ugušili u toj prčvarnici...
  • Znate šta

    08.07.2024 14:44
    Požar u Novom Sadu
    Ovo može da se desi u novogradnji!Mi neznamo pravi uzrok...dovoljno da pikavac neugašen ostane van pepeljare,instalacija,stari i dotrajali uređaji.Gazde izdaju namešteno...da bi više para uzeli,izdaju sa starim dotrajalim šporetima a i frižiderima,dolazi do kratkog spoja,izbijanja osigurača.Ova dvojica su (rekoše) mladi ...možda su studenti...tužno i pretežno!Valjda će pronaći gazde,oni valjda znaju koga su primili u stan!
  • Marta

    08.07.2024 14:11
    Gde vi zivite!
    Stvarno je tragicno sto su dva mladica nastradala, ali zaista komentari koji su upereni na to da je duznost grafa da odrzava objekte su potpuno van pameti. Najpre da se odredjene stvari razjasne, svi ti objekti su nacionalizovani. Dakle posle Drugog svetskog rada, privatne kuce su pretvorene u drustvenu svojinu, izdeljene u vise stanova i date ljudima za dzabe. 90tih godina otkupom stanarskog prava vi ste postali vlasnici. Grad nema nista sa vama i vasom imovinom. Vasa je duznost da odrzavate, krecite, sredjujete, kao i bilo kog drugog gradjanina koji zivi u kuci na Telepu, Adamovicu, Veterniku ili gde god. Dakle, grad je ovde kriv sto je dozvolio da baste zakrce prolaz hitnim sluzbama i sto je korupcijom dozvolio razne nadogradnje, pregradnje i sl.u ovim objektima, ali za odrzavanje objekata, dragi sugradjani, to je samo vasa obaveza. Dobili ste oteto za porciju ribe 90tih, sad bi jos i da vam neko drugi kreci. Osvestite se. Komunizam je davno prosao.
  • Marko

    08.07.2024 13:52
    Ne razumem ljude koji odmah viču "ruši". Pa valjda postoji i nešto što se zove rekonstrukcija. Zar mislite da u velikim evropskim gradovima tek tako ruše nešto po starim jezgrima gradova? Ne, ali održavaju i čuvaju, što je nama stran koncept izgleda. Mi znamo samo za destrukciju kako god okreneš.
  • citalac

    08.07.2024 13:42
    ja sam završio 4godišnji faks za proizvodnju i sretnem druga iz osnovne završio dvogodišnju višu za protivpožarnog inspspektora, kaže ne radim ništa jednom mesečno nešto malo... ja nisam našao posao
  • Rale

    08.07.2024 13:03
    Dokle?
    Stanujem preko puta te zgrade u L.Telečkog i ne čudi me da se ovako nešto desilo.Na žalost,dva mlada života su posledica nebrige i nemara,sopstvene ali i grada.Ovde dinar nije uložen ni u fasade,krovove,ništa.Ako je nešto i doterano,to su privatnici uložili u svoje kafane,porez se redovno ubire...Moja zgrada je "najmlađa" građena 1992,a većina ih ima 50 i više godina.Pravo je čudo kako se neki krov do sada nije srušio,fasade,komadi šuta i cigle na prolaznike i turiste.Da li je do budžeta grada ili nemara onih koji ga kreiraju?
  • J

    08.07.2024 12:50
    Potkrovlja i nadogradnje su oduvek bile nebezbedne za život. Ovo mi ipak liči na to da je došlo vreme da investitori ruše centar.
  • Ja

    08.07.2024 12:37
    Vatrogasci su “iza coska”. Po fotografijama vidim da su izokola morali dolazili i predugo razvlaciti creva zbog basti kafica i stolica napolju. Da li ce neko odgovarati, neki inspektor nedaj Boze?!
  • Stara Detelinara

    08.07.2024 12:22
    @Voja
    I obavezno zameniti zgradom sa dvocifrenim brojem spratova. Ne dao dragi Bog da nešto od vaših "bezbednih" novokomponovanih građevina plane. Kontrast, Laundž i slični će biti mačiji kašalj u poređenju sa požarima na novokomponovanim objektima.
  • Diana

    08.07.2024 12:19
    @Sima
    Kako vas zaista nije SRAMOTA na napisanom komentaru?!!! Dva zivota izgubljena u nebezbednoj starudiji na koje godinama ukazujemo pisemo…upravo zbog ovakvih tragedija! I treba da se sravni svo djubre od takvih objekata i treba pod eto peticiju za tako nesto!!! To su necija Deca SRAM vas Bilo!!! Porodicama Saucesce!
  • Stara Detelinara

    08.07.2024 12:15
    ?
    A ona napuštena kuća u Orlovića Pavla što je gorela u Aprilu?
    Stari objekat, blizu novogradnje. Verovatno je bilo instalacija u njemu, ali struje sigurno nije, niti je neko živeo u njemu!
    Od čega je planuo?
  • Милош

    08.07.2024 12:11
    Милош
    Нека се огласи Завод за заштиту споменика поводом ове трагедије под одмах! Све куће и разни објекти су запуштени деценијама старости 150 200 и више година. Зрели за тоталну реконструкцију из темеља или рушење! Али разним забранама које су по мени и већине грађане неосноване недозвољавају тако нешто и ето...два млада живота угашена!
  • Voja

    08.07.2024 11:37
    Voja
    Na zalost 80% Stogog Centra je pre staro zapustwno i nebezbedno za zivot i rad! Ovo je tragedija koja nesme da se vise desi NS! Detaljno svi objekti koji su pod”zastitom” da se pre gledaju i ako neispunjvaju kriterijume bezbednosti za zivot i rad srusiti i izgraditi nove i bezbedne jer ovo je na zaslost tek pocetak!
  • Sima

    08.07.2024 11:18
    Hoce i ovo rusiti sad? Garant hoce, pleve centar s garazama sad ce i da ruse.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna